Vélemények

  Feljegyzés 1

   

  Készült, 2013.07.05-én Fegyveres Sándor méhésznél, Tiszavasvári

  A kísérletet helyszíne a tiszavasvári Eszlári dűlők.

  Bevezetésként, közel 40 éve méhészkedéssel foglakozom, és most a Floracellel kezelt méhcsaládok tapasztalatait foglalom össze néhány sorban.

  A kísérlet 10 méhcsaláddal indult, 1 család közel 50.000 egyedből áll, 1 kg méh (egyed) nagyságrendileg 10.000 egyeddel egyenlő.

  1 egyed 10 mg nektárt gyűjt össze egy forduló alatt, vagyis 1 kg nektár összegyűjtéshez 100.000-szer kell fordulnia a méhnek.

  Az anyakirálynő 1 nap alatt 2000 petét képes lerakni.

  A kísérlet egy elhagyott akácos területen történt, ahol a közelben napraforgó, olajfűz, olajretek valamint a közelben a természetvédelmi területen védett (réti) virágok találhatók.

  Az általam termelt méznek javarészt akác az alapja, de mostantól kezdve pedig napraforgó lesz a többsége.

  Mivel 10 méhcsaládról van szó, így nem hagytam kísérletnek Celladam(Floracell) termékkel nem kezelt családot. Mindent egy lapra téve kora tavasszal, cukor sziruppal feletettem, március 20-án a méheket hunor rakodókaptárokra már április végén megkezdtem a második fiókot felrakni.

  A kaptárt nem zártam le anyaráccsal mivel szaporítani volt szándékom, az akácvirágzáson minden család már két fiókfiasítással rendelkezett és ekkor kapott anyarácsot valamint a harmadik fiókot száraz lépekkel.

  Az anyanevelést már akác előtt elkezdtem, a rossza időjárás miatt nehezen tudtak bepározni, de a pergetés után való hetekben már elkezdtem az új családok készítését. Június végére készen is lettem

  Mindezt Celladam( Floracell)  termék nélkül nem lettem volna képes végrehajtani, 10 méhcsaládból 25 méhcsaládot szaporítottam.

  Celladámos szirup okozta és számomra egyértelmű, hogy celladámos szirup etetése után fokozatosan növekedő fiasítás, így a méhcsalád felerősödése, ami nagyon látványos a méhész számára, lelket felemelő.

  Egyértelmű az is, hogy erős, népes család meg tudta magát védeni különböző betegségektől. Etetés után nem jelentkezett a nosema, sem a fiasítás betegsége, elmaradt a költésmeszesedés, költéskövesedés valamint a költésrothadás sem található. Egyértelmű az is, hogy a hogy benne vagyunk a napraforgó nektárhordásban és nem találtam gyalogló legyengült méheket sem.

  20 kg akácmézet pergettem. Pergetés után bőséges hordás miatt, minden család megfelelő élelem készlet mellett még tartalékot is hordtak. Jelentősen megnőtt a lépkészletem is. Mivel ilyen jó tapasztalatot szereztem a Celladamról(Floracell) így az új családok is fel lettek etetve Celladamos sziruppal.

  Fegyveres Sándor

  sk.

  Feljegyzés 2

  Tisztelt Kovács Úr, Kedves Ádám!
  Valóban közel 7 éve használom a Vitacell készítményét és mondhatom, hogy azóta még náthás sem voltam. A flóracell készítményt 2 szezonba már használtam és a tapasztalatom az, hogy amit erről írtak maradéktalanul be is teljesül. A fáim üde zöldek és a gyümölcs termést mindig ritkítani kell mert szinte 0 a zöldhullás és félő, hogy megszakadnának a fáim.
  Mindenkinek jó szívvel ajánlom a termékeit.
  Üdvözlettel:Balázsovics Csaba
  Info
  Tel.: +36 26 336 307
  +36 26 336 002
  info(@)celladam(.)hu